Menu Luk

Dronningen af hårbørsten

Min datter er ikke udtalt begejstret for at få børstet hår. Virkelig ikke glad for det. Voldsomt imod det faktisk.

Inden jeg selv fik en datter kiggede jeg på andre små piger og deres lange hår og tænkte: hold nu op, hvor er det upraktisk! Og det er virkeligt upraktisk med langt hår. Nu har jeg selv en pige, og jeg synes stadig det er upraktisk med langt hår. Men hun er virkelig glad for sit lange hår. Da hun var yngre, kunne jeg lettere klippe det i pagelængde eller klippe pandehår på hende uden de store indvendinger. Men i dag er der et inderligt ønske om, at beholde sit lange hår. Så vi forhandler jævnligt om at få håret børstet godt igennem, få en god rutine med at børste det hver dag, så uglerne ikke bliver så voldsomme osv. Men alligevel, når hun er presset, træt, stresset, ked af noget osv. vender konflikten med hårbørsten tilbage. Jeg forsøger at børste, hun skriger, stamper i jorden, raser, er frustreret. Og jeg føler mig på den anden side helt magtesløs, uduelig og som en fiasko som mor: Jeg kan ikke engang få lov til at børste min datters hår. Nu står jeg, ligesom alle de andre pigers mødre og ser på uglerne der vokser og hører på hendes klager, mens jeg insisterer på at børste håret.

Legen tager de værste ugler og frustrationer

Jeg forsøger med balsam, hårkur, særlige børster, bambus hovedpudebetræk…men det gør ikke umiddelbart den store forskel. Men nu har min mand opfundet en leg. Og den leg har fjernet min frustration, givet min datter kontrol og gjort op med hendes magteløshed, og den tager de værste ugler.
Hver morgen finder han børsten frem og spørger hende: “hvor mange får jeg i dag?” Så siger hun et tal…måske 5. Så børster han 5 gange igennem hendes hår. Efter det kommer hun nogle gange selv med et nyt tal. Måske 10. Og så får han 10 strøg mere. Andre gange skal han lige bede om at få lidt flere strøg, men lader stadig hende bestemme hvor mange. For det meste får de nogenlunde styr på uglerne, inden hun skal afsted i skole. Helt uden jeg bliver frustreret og uden hun bliver ked af det. Han har gjort hende til Dronning af Hårbørsten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *